Doe het lekker zelf!
AFL 3 DE TOURBUS
KLUSTIPS VOOR EEN TINY HUISJE OP WIELEN
Vorige week legde Arwin uit hoe je zelf een vlot in elkaar zet. Heb je het gemist? Check het stappenplan hier. Deze week hebben Arwin en Ed geen uitgeschreven doe-het-zelf-plan voor je, maar wel een heleboel tips! Waar moet je op letten bij het ombouwen van een bus (of een oude schuur of een ander klein bouwval) naar tiny house? Arwin en Ed gingen in aflevering 2 de uitdaging aan en delen hun klustips met je.
Plattegrond van onze bus
De tips
STAP 1
Denk in vierkante ruimtes. Zo was deze bus zo krom als een hoepel. Verdeel daarom de bus in vierkante ruimtes. Denk aan de slaapplek, de zithoek of het keukenblok; wanneer je in vierkante ruimtes werkt, weet je zeker dat alles recht is. De ruimte die je overhoudt, kan je inzetten als extra opbergruimte.
STAP 2
Alles. Is. Opbergruimte! Heb je ruimte over, benut het dan als opbergruimte. Vermaak je bank tot zitvensterbank (inclusief stopcontacten), maak van de treden naar je bed uitschuifbare lades en creëer van de ruimte achter het bed extra kastruimte. Zo kan je al je troep (en bier) goed kwijt!
STAP 3
Wees creatief met bestaand materiaal. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor de natuur! En zo behoudt je bus z’n eigen stijl met je eigen creaties. Wij hebben onder andere de rekken aan het plafond een upgrade gegeven en een deurbel gemaakt van de stopknop die in de bus zat.
STAP 4
Watt zeg je? Hoeveel Watt heb je nodig voor welke apparaten? Gebruik je bijvoorbeeld alleen een koelkast (60 tot 200 Watt) en een koffiezetapparaat (1200 Watt), of mag een frituurpan (2500 Watt) niet ontbreken? Eén groep is namelijk maximaal 3520 Watt (voor de meeste groepen geldt: 16 Ampère x 220 Volt). Check ook de afstand van je tiny house naar de meterkast en bereken op basis hiervan je stroomverlies. Hoe korter hoe beter!
STAP 5
Slim leiding leggen. Leg al je leidingwerk naar de juiste plekken (keuken, douche) voor je begint met de inrichting. Wil je warm water in je bus, werk dan met koperen leidingen. Zorg dat je altijd bij de koppelingen kan komen (bijvoorbeeld in een keukenkastje), in het geval van een lekkage. Timmer het dus niet helemaal dicht, dan moet je al je kluswerk weer openbreken.
STAP 6
Isoleren kun je leren! Elke ruimte vraagt om een andere vorm van isolatie. Zoek goed uit welke isolatie het beste past bij jouw project. Laat je hierover informeren bij een projectbouwmarkt. De verkeerde isolatie kan alleen maar zorgen voor extra vocht in huis, en dat wil je niet! Voor ons huisje op wielen hebben we voor glaswol gekozen.
STAP 7
Geef er je eigen draai aan! Zo maakten wij een compleet nieuwe voordeur met overkapping voor de bus, toverden we de busstoelen om tot eetkamerstoelen met opbergruimte en voegden we wat gadgets toe, bijvoorbeeld onze discolamp. Hiermee creëer je een wauw-effect. En daar gaan we natuurlijk voor!